CONTRASTKLUB

Danmark

Masten ryster

27-08-2007        Niels Bækdal

Hej allesammen. Jeg oplever ofte, at masten går i selvsving, d.v.s. ryster meget kraftigt, hvilket medfører, at hele båden ryster. Det kan ske når båden ligger i havn, og vinden er ca. vinkelret ind fra siden og vinden er svag til jævn. Ofte kan problemet fjernes ved at hejse en fender op i masten ca. 2 m over salingen. Er der nogen der har erfaring med at montere en profilskinne el. lign. på hver side af masten, f.eks. fra salingen til fokkegodset? Eller er der andre løsningsforslag ?

27-08-2007        Lars Andersen

Mange af os kender vist fænomenet. Jeg ved ikke om netop vores rig er mere end almindelig villig til at gå i resonans ved vinde lidt foran for tværs, men det kunne være en tanke.

Den med fenderen er alm. brugt – virker dog ikke lige godt altid. Det lyder som du efterspørger en permanent løsning, men jeg kan da tilføje at jeg har set en løsning med et langt plastbånd – skal vi sige 10 mtr. langt og 10 cm bredt med ‘volte’ påsyet den ene langside. Båndet hales op i mastens sejlspor med faldet, og sidder og stritter de 10 cm. bagud. Herved ændres/ødelægges turbulenserne omkring masten, og dermed resonansen/rystelserne.

Det er imidlertid også min opfattelse at opspænding af vanterne betyder noget. Står din undervant lidt for slapt, får masten bedre mulighed for at vibrere.

06-09-2007        Henrik Søegaard

Hejsan Niels. Et træls problem som jeg har hørt at en del har erfaret. Jeg har dog ikke selv været ud for det i de snart 20 år jeg har sejlet Contrast! Jeg vil som Lars – foreslå (inden pengestrømmen går i gang) at du checker spændingen på dine vant. Overvant skal på denne type rig stå meget hårdt. Prøv følgende: Hal dit agterstag (krum masten) så meget du kan i hånden – stram derefter din overvant rigeligt – Stram/trim dine undervant (disse skal være mere slæk end dine topvant)- slæk herefter dit agterstag. Til hele historien hører selvfølgelig af din mast står lige og at din hulkehl i masten ligeledes er fuldstændig ret.

Nu vil jeg mene at dit problem er løst og at din båd sejler bedre! Hvis ikke skriv endelig igen.

06-09-2007        Jens Madsen

Hej Alle. Vi kender alle Contrastsejler, at masten ryster eller banker. Den ryster fordi masten, blev konstrueret til at fungere, som en del af sejlet. Uden sejl vil den stadig sejle, og der sker det, som får et flag tll at blafre. Man holdt hurtig op, med at lave den profil på masten. Da jeg overgik til rulleforstag, var problemet delvis løst. Det lavede turbulenser i vinden. Når det en sjælden gang, bliver for meget, hejser jeg 2´små fender, og snor ophalet om masten. Det allerbedste er som Lars Andersen skriver, et plastikbånd til dette. Kunne før købes hos Selden mast.

07-09-2007        Niels Bækdal

Hej alle Tak for responsen, jeg kan forstå problemet er generelt kendt. Inspireret af Henrik kan jeg se på Seldens hjemmeside, at de stadig sælger en strip til at hejse op i hulkehlen. M.h.t. vantspændingen kan jeg sige, at mine ydervant er sat med ca. 20 % af brudlasten, hvilket er hårdt, normalt efterspænder jeg riggen i løbet af sæsonen.

Undervanterne har været sat løsere i år, hvilket kan være årsagen til at problemet har været mere udtalt. Jeg har nu givet dem endnu 1½ omgang hver, så får vi se om det giver en ændring. Egentlig søgte jeg svar på om nogen har fastmonteret alu-profiler på hver side af masten, som en permanent løsning. (dette anvendes, hvis båden ligger og pendler fra side til side i havn). 

02-03-2008        Finn Hendil

For mange år siden lå jeg i Mou havn, og så der en båd der astadigt svingede fra side til side, med vinden ind forfra. Jeg spurgte ejeren om ikke det var irriterende, og jo, det var det, nu havde de sejlet i 3 uger med den skavank. Så foreslog jeg at han trak sit spilerfald ned langs masten, i en let bue. Det troede han ikke på, jeg var jo ovre fra djævleøen, men med lidt pressen, fik jeg ham overtalt (han var ret fortvivlet). Vupti, båden lå helt stille, hvorefter konen vildt forvirret kom op fra kahytten og spurgte hvad der var sket. Så listede jeg af.

01-07-2010        Niels Bertmann

Var lige inde på forum for at læse om dette problem som vi har oplevet en del gange. Nu er det sådan ar vi faktisk har en plastskinne monteret i hulkehlen til vores sejl (rullebom). Det afhjælper i al fald ikke problemet. MEN.. min lokale bådmand som lige har monteret min nye motor mener at have løsningen – og til en rimelig pris. Det er nemlig mastens facon der får den til at virke som en flyvinge med turbulens til følge. Lige der hvor masten runder i siderne monteres fra forstagets beslag og nedefter (ca. 4-5 m, måske lidt længere) en selvklæbende liste af den type der bruges i termoruder. Det skulle være nok til at bryde vinden. Han mener det kan holde to-tre sæsoner, og kan jo så let skiftes. Nu vil jeg ikke tage masten ned i år, men prøve det næste år og vil så vende tilbage med evt. erfaringer.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.