CONTRASTKLUB

Danmark

Rorproblemer

27-07-2003        Jan Nielsen

Apropos mit ror er begyndt at gå lidt tungt i tirsdags under kapsejladsen. Er det pakdåsen som skal smøres eller kan du henvise til en af vennerne som kender til “rorproblemer”.

 

27-07-2003        Henrik Sørensen

Jeg har i vinter udskiftet det øverste bronzeleje på rorstammen, hvis dit ror pludseligt kører stramt er jeg sikker på fejlen skal findes under vandet, det må bestemt være den todelte lejeskål som sidder på skægget, det øverste leje har ingen indvirkning på rorets bevægelighed.

27-07-2003        Børge Frost Iversen

Ingen tvivl om at fejlen ligger under vandet. Jeg forsøgte i år at spænde lidt slør væk ved at sammenspænde undervands lejet en smule. Det fik vist lidt for meget, idet roret nu går trægt.  Iøvrigt, hvis du forsøger at løse problemet ved efterspænding så bemærk at møtrikkerne på de to bolte er låse og ikke holde-møtrikker. Du skal skrue møtrikkerne et stykke ud og herefter justere tilspænding på boltene via det gevind der er i selve lejet. Til sidst efterspænder du møtrikkerne igen.  Er der en der har lyst til at eksperimentere med et rigtigt kugleleje i stedet for det nuværende glideleje ? Jeg tror, at det kunne være en rigtig god løsning, men lidt ekstra arbejde med at finde det rette leje. Jeg kan oplyse at Scankap værftet i Kerteminde har erfaring hermed til Scankapperne. 

27-07-2003        Jens Madsen

Lidt erfaring med træghed på roret. Jeg har selv haft samme problem, men da var båden næsten ny, så slitage kunne udelukkes. Jeg fandt ud af, det samme som Henrik Sørensen siger, det er under vandet. Det var det todelte leje, som sidder om rorstammen, og er med til at holde det oppe. Det sad simpelthen for stramt om roret, så det skal klares ved at fylde, en spændskive eller andet bag de to holdere som holder selve roret, og er boltet ind på kølskæget, husk at klodse roret op inden det løsnes, ellers falder roret ned. Skruerne skal have fugelim inden montage. Hvis det er en Contrast 36, kan problemet også skyldes de lejer, som sidder i ratstammen, husk at give dem fedt, ellers går det galt, på et eller andet tidspunkt. Hvis man løsner den den forlængerarm som forbinder ratstammen med roret, kan man spore fejlen til en af de to steder.

27-07-2003        Jan Nielsen

En tak til alle som har givet deres besyv med til mit rorproblem. Jeg lidt trak modvilligt i sønnens våddragt og udstyret med briller og en 17mm og 18mm topnøgle 17 på møtrikken og 18 på skruen løsnede jeg først kontramøtrikken hvorefter de 2 skruen blev løsnet ca. 1/2 omgang hver efterfulgt med kontra på møtrikkerne. Problemet var vendt til succes.

Rorstammen på min er massiv.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.