CONTRASTKLUB

Danmark

Tilstoppet holdingtank

31-07-2011        Lars Andersen

Der er mest godt at sige om årets tur til Skærgården. Lidt malurt skulle der dog til… af den ulækre sl*gs. Toilettet løb over flere gange, dels pga. for fuld holdingtank, dels pga. hævertvirkning – mere om dette senere.  Efter diverse undersøgelser og ‘fysikvidenskabelige’ diskussioner med konen, konkluderes at tanken ikke kan komme af med indholdet. Man er derfor heller ikke fristet af at pille afløbsslangen af… tænk hvis nu, der pludselig gik hul…  Bevæbnet med stor balje, andre forholdsregler og værste forventninger tog jeg den 2mtr. lange afløbsslange af gennemføringsstudsen. Der kom kun dråber ud. Slangeenden lægges nu på kanten af den store balje og en ½” vandslange skubben op i afløbslangen. Det er ikke afløbsslangen, der er stoppet. Jeg kan høre/mærke vandslangen støder på tankstudsen, og kommer ikke længere. Jeg finder en stor split til et stag, som passer perfekt i slangen – filer den lidt rund i kanten, så den kan komme forbi tank studsens kant. Nu kommer slangen forbi tankstudsen… og lidt efter lidt går der hul på tilstopningen og indholdet kommer i baljen – ca. 35 liter er der.  Efter tømning og forvisning om at der ikke kommer mere, skrues slangen af tankstudsen. Den sidder sindsygt dårligt og er meget vanskelig at komme til. Med besvær stikkes en skruetrækker op i studsen og jeg kan mærke noget hård aflejring i røret og kanten af tankhullet. Pirker godt i det og får noget af det løs. Efter tømning af baljen med øse ser jeg en del bundfald, som sort grus.

 Spørgsmålet er nu: Kan man tilsætte noget til afløbet som forhindrer dannelsen af disse hårde aflejringer?  Om hele konstruktionen: Inden en mindre ændring så min installation sådan ud: Skyllevandsindtaget har antihævertventil. Tankudluftning i toppen af tanken er ført ud under vandlinien. Afløbsslange slår et slag op under vaskebordet inden det går ned til gennemføringen – derfor er slangen 2 mtr. lang. Hvorfor dette ‘slag’ forstår jeg stadig ikke. Da der ikke er antihævertventil i afløbsslangen, vil dette ‘slag’ ikke forhindre en mulig hævertvirkning.  Der konstateredes fyldning af toiletkumme som følge af hævertvirkning når tanken er helt fuld. Det viste sig at komme ind via udluftningsslangen (ført ud under vandlinien). Jeg har nu monteret antihævertventil på denne slange, placeret helt oppe ved tankens overkant. Hvis væskeniveauet i tanken kommer over det indvendige tilgangsrør i tanken, løber væsken tilbage i kummen. Sådan må det være og indikerer jo så at tanken er fuld. Men helt fyldt tank kunne jeg tappe ca. 7 liter af kummen inden niveauet i tanken kom under toppen af det indvendige rør.  Mit toilet er et TMC el-toilet. Det holder ikke væske tilbage fra afløbsrøret, dvs. det skyllevand som står mellem toilet og tank, render tilbage i kummen når pumpen stoppes. Jeg har tænkt på en kontraventil, men er bange for risikoen for tilstopning i en sådan. Vi kan leve med en lidt høj vandstand i kummen, men jeg havde dog gerne set den lidt lavere.  Hermed er erfaringer delt – jeg vil gerne høre om andres erfaringer og løsninger også.

13-08-2011        Jens Madsen

Hej Lars. Det var nogle grimme problemer, for mig at se er der 2 af slagsen. Den med udluftningsslangen, kender de fleste, der bruger toilettet, hvis beholderen bliver fyldt, pumper man ud gennem denne, det sætter sig fast, tanken kan ikke tømmes. Jeg har altid en luftpumpe, til gummibåden med en spids ventil der passer i udluftnings hullet under vandlinien, den klarer dette. Der kan også være opstået et knæk på slangen ved for skarp bøjning contra varm vejr. Det andet problem er pakningen i din pumpe, der må under ingen omstændigheder rende beskidt vand tilbage,j eg kender ikke TMC toiletter, men bruger selv Jabsco manuel pumpe, er måske bange for at elpumpe pumper for meget vand så tanken bliver fyldt for hurtig.  

30-08-2011        Niels Bækdal

Hej Lars. I vores sommerferie havde vi en tilsvarende ulækker sag. En morgen vågnede vi op til et 100% fyldt toilet og ca. 10 l toiletvand i bunden af båden, hvilket tydeligt kunne lugtes. Inden denne oplevelse havde vi undret os over, at toilettanken gav lyde som om den bulede ud, når vi pumpede, formodentlig p.g.a. tilstoppet afgang, så væsken blev pumpet ud af overløbet. Vi har monteret en 1½” ventil mellem toilet og tank. Denne lukkes normalt efter brug, for at forhindre tilbageløb. Hvorfor løb der så meget vand tilbage fra

tanken? Efter at have læst din beskrivelse, må jeg konstatere, når der løber vand tilbage til toilettet, erstattes det af frisk vand, der løber ind i tanken via overløbet (hævertvirkning). Derfor er din antihævertventil på udluftningen en god ide’?. Jeg vil ikke montere denne ventil, men i stedet flytte udluftningen op over vandoverfladen evt. med en vandlås for at forhindre lugt. Ligeledes er en kontraventil mellem tanken og toilettet dødfødt, da den sætter til i urinsten. Urinsten er særdeles vanskelig at opløse, og der er ikke noget mirakelmiddel, der kan tilsættes for at forhindre dannelsen eller opløse den. Efterfølgende har jeg udskiftet pumpen på mit Jabsco toilet med den nye type, der har den ønskede lukkefunktion mellem tank og toilet, men den skal nok renses, som en del af forårsklargøringen. Med venlig hilsen Niels

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.