Træf på Fur d. 27/28. august 2005.
Hvor mange var der.
Contrast træffet på Fur tiltrak 8 både med i alt 16 personer. Én kom kørende i bil og én kom sejlende alene, mens kaptajnen kom kørende i bil grundet anden mødevirksomhed. Desuden deltog tømrer og skibsbygger Christian Østergaard fra Thisted og hans kone Else i træffet. Chr. Østergaard har apteret en del af Contrasterne. Der var 2 33’ere, 5 36/362’ere og 1 37’er. 4 var blå og 4 var røde.
Det var sådan de faktuelle ting.
Vejret
Vejret var ikke det bedste. Det var meget blæsende fra vest og sydvest med regnbyger ind i mellem og det var ret køligt. Et vejr som ikke appellerede til at opholde sig udendørs.
Fredag
4 både ankom om fredagen. Den ene, Constance, fra Sønderborg. De var dog ikke sejlet direkte herop, men var på ferie i Limfjorden. Men dejligt at se en sejler, der tager træffet med ind i ferieplanlægningen på den måde!! Det var ret sent vi ankom, så der blev ikke så meget snak/hygge den aften.
Lørdag – frokost
Resten af bådene ankom i løbet af lørdag formiddag. De der kom østfra havde en ret hård tur, mens de der kom vestfra havde haft en yderst behagelig tur.
Kl. 12 samledes alle til fælles frokost i havnens dejlige sejlerstue. Der er jo altid nok at snakke om, når man mødes med ligesindede, så inden længe gik snakken meget livligt. I huset var lavet en lille udstilling af brochurer, billeder, gamle salgslister osv. og desuden var der mulighed for at købe vimpler, caps og trøjer.
Foredrag ved Chr. Østergård
Kl. 13 ankom Chr. Østergaard og fru Else. Christian fortalte levende om, hvordan han var startet som apteringsmand for Jørgen Povlsen, som solgte bådene. Han er uddannet skibsbygger og har i flere år arbejdet på Thisted Skibs-værft. Senere har han haft eget tømrerfirma.
Han huskede, hvordan bådene ankom på lastbil og under megen møje og besvær blev bugseret ind i en hal. Apteringssættet blev leveret i 3 store kasser. Han huskede, hvordan han stod i den tomme båd og tænkte, at den godt nok var meget stor, men at de 3 kassers indhold bestemt ikke kunne være i båden. Men det gik op til sidst. ”Lidt lister blev der jo altid i overskud, men det var sikker nogen, som værftet heller ikke kunne finde anvendelse for, så derfor kunne danskerne få dem”, mente han.
Det blev til ½ – ¾ times foredrag om aptering af Contraster. Det var meget spændende at høre og meget spændende at hilse på ham, der om nogen har kendskab til hvordan en Contrast er skruet sammen.
To af de tilstedeværende – Jens Madsen i Piona (C36) og Egon Lambertsen i Constance (C36) har begge selv apteret deres både og kunne derfor supplere Chr. Østergaard.
Efter foredraget var der en del spørgsmål til Christian Østergaard og snak mellem deltagerne om forskellige forhold ved Contrasternes aptering.
Christian Østergaard forærede 2 mapper med de komplette vejledninger til, hvordan en 33’er og en 36’er er samlet. De er nu i klubbens varetægt.
Fur Bryghus
Kl. 15.30 hyrede vi en stor taxa til at køre os ud på Fur Bryghus. Vejret var regnfuldt, så ingen havde lyst til at gå eller cykle de ca. 6 km derud. Taxaen og de 3 biler vi havde til rådighed kunne køre os derud i én omgang.
Der var mange gæster, så det var desværre ikke muligt at få en rundvisning, men vi fik forklaret, at det gode bryg bl.a. skyldtes, at vandet, der benyttes, er ca. 50-75 år om at sive ned gennem et tykt moler lag. Det er derfor særlig rent.
Vi blev opfordret til – efter at have smagt på øllet – at besøge toilettet, inden vi tog derfra. ”Der skulle jo også gerne være øl til vore børnebørn”, som han sagde. Der er 5 forskellige sorter øl. Alt blev smagt og noget købt med hjem.
Grillaften
En god oplevelse rigere tog vi tilbage og beredte os på at lave aftensmad. Det var meningen, at vi skulle lave fælles grill, men på grund af vejret blev vi enige om at lave hver sin mad og så spise sammen i sejlerstuen.
Her fik vi en rigtig hyggelig aften med fællessang og en masse mere og mere højrøstet snak. Irene og jeg introducerede contrasthylet, som vi for et par år siden lærte af nordmændene til træffet på Læsø. Contrasthylet er en måde at sige skål på: Ordet contrast ’hyles’, idet det starter med en dyb tone og tonen og styrken stiger langsomt og til sidst råbes ’trast’ under kraftig rullen på ’r’:
c o n t rrrrrr a s t!! Det virker!!! Prøv at få maxi-sejlere til at hyle med!
Søndag
Ud på de små timer gik vi til ro og næste dag skulle jeg tidligt op (kl.7) og fotografere bådene, men kom desværre for sent til at få alle med. Senere på formiddagen gik vi på besøg hos hinanden og fik lidt mere contrastsnak. Desværre skulle de to både fra Aalborg tidligt hjem, så de deltog ikke i denne visit.
Hjemtur
Sidst på formiddagen skiltes vi og drog hver til sit.
Og nu havde bådene vestfra vinden imod, mens bådene østfra kunne nyde hjemturen. Vi var hjemme i Struer igen ca. 16.30. Det var mit indtryk at alle havde stor glæde af træffet.
Referent: Erik Skovsager