CONTRASTKLUB

Danmark

Rorlejer

13-05-2014        Tom Hansen

Rorlejer til Contrasterne. På generalforsamlingen i Roskilde i 2014, kom vi til at tale om materialer til rorlejer. Der er vel mange, som har lidt slør i rorlejerne, og der er givetvis en del, der har lavet nye rorlejer. De oprindelige er af bronze, og det er et godt gennemprøvet materiale, men det bliver slidt som alle andre materialer, og så skal de udskiGes.  Et alternativ til nye bronzelejer er lejer af plastmaterialer. Plast har mindre friktion, men plast er mange ting. Plast optager vand og vokser, det skal man tage hensyn til ved bearbejdningen. Nylon vokser ret meget. Pom sælges under navnet Riatal af Rias i Roskilde. Materialet er Polyacetat.  Deldrin er også lavet af Polyacetat.  Pom og Deldrin er bedre materialer til rorlejer end nylon. På Hundested Propellerfabrik sværger de til Thordon, der både er et firmanavn og et produktnavn. Thordon er lavet af Elastomer. Thordon forhandles af P.N. Eriksen A/S i Odense Ham jeg talte med hos P.N. Eriksen pointerede, at Thordon er et levende materiale, og at man skal kende det for at kunne dreje et godt leje. Det gør de f.eks. på Hundested Propellerfabrik. Thordon giver op til 15 års garanti på rorlejer til erhvervsskibe.

27-05-2014        Børge Frost Iversen

Tom, tak for dit indlæg om rorlejer. Til almindelig oplysning har jeg i vinters fået skiftet mit nederste leje til et nyt i bronce. Pris 2760,- excl montage

27-05-2014        Erik Skovsager

Jeg har broncelejer i min båd, som jeg har fået lavet for en del år siden. De har fået lidt slør, som giver noget støj, når jeg sejler med motor og mange omdrejninger. Støjen kan jeg fjerne ved at presse lidt stævnrørsfedt ned ovenfra. Olie kan også gøre det, men det løber jo hurtigt væk. (min båd er en 362, hvor toppen af rorstammen er synlig i dørken i cockpittet under et lille dæksel. Det er her man tilslutter et nødror. 

26-6-2014         Lars Andersen

Hej med jer Til almindelig information ligger jeg stadig inde med en specialfremstillet aftrækker/isætter til skift af de massive rorlejer. Kan sendes med posten mod betaling af fragten.

26-6-2014        Niels Bækdal

Hej Tom Jeg har fået lavet et bronce leje hos Mathis I Ålborg for ca 10 år siden. Det er nu så slidt, at lejet er spændt helt sammen. Derfor er jeg interesseret I et nyt leje. Jeg har massiv rorstamme. Var det en ide, at høre om der er interesse for et fælles indkøb/ fremstilling.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.