Rorleje
15-06-2005 Lars Andersen
På min båd synes de to bronze-skåle, der danner det nederste rorleje monteret i de svære jern skruet på skægget, at være slidte. Når jeg tager godt fat i rorbladet, er der en del slør/spillerum, og det er ikke muligt at stramme sig ud af sløret, med boltene i jernet.
Har nogen kendskab til hvor man kan få et nyt leje, eller få lavet det? Andre må have haft samme slidtage.
17-06-2005 Erik Skovsager
Jeg fik min motormand til at dreje to nye halvskåle. Det er ret irriterende, når der er slør der. Det kan får roret til at ‘klikke’, når der er rigtig fart på og der ikke er rorpres.
18-06-2005 Lars Andersen
Jeg forelagde lige Pronavia sagen og fik hurtigt svar: De kan ikke levere lejet, men man anbefaler at det drejes i kunststofmaterialet Delrin, som skulle være meget stærkt og hårdt, samtidig med at være smørende. Hører stadig gerne andres erfaringer.
18-06-2005 Poul Seilman
Vedr. rorleje. Hej Lars, jeg har haft samme problem med slør i lejet under vandlinien. Dette er løst ved at skille de 2 halvdele og lægge et tyndt lag, f.eks messingfolie, i falsen bagved de 2 halve lejer og dernæst spænde sammen igen. Dette fungerer fint nu på tredie år.
18-06-2005 Lars Andersen
Godt forslag, men der må selvfølgelig være grænse for hvor tyk folien må være, da lejets øvre og nedre kant jo stadig skal forhindre lejet i at arbejde sig ud af jernene. Men jeg skal lige spørge: er det ikke nødvendig at skrue jernene løse for at kunne få noget ind mellem jern og leje? I givet fald, er boltene til at løsne (ved godt at der er gevind i BB-jern, og møtrikkerne kun skal låse)?
19-06-2005 Poul Seilman
Begge bolte med låsemøtrikkerne skal afmonteres, ligesom de undersænkede maskinskruer skal af således du kommer til at stå med 2 halvdele. Når du tager de to halve rorlejer af vil du se, at der bagpå disse godt kan ligge et rimeligt tykt messing folie, i hvert fald nok til at udligne slidtagen. I modsat fald må de være overordentlig meget slidt. Når du spænder det sammen igen skal du være opmærksom på at de to gennemgående bolte får en så tilpas sammenspænding at roret stadig får en let gang. Husk at klodse roret op, jeg brugte en dunkraft, så er det let at tilpasse således roret forbliver i samme højde.
20-06-2005 Jens Madsen
Jeg har haft problem med at mit ror gik for stramt. Det klarede jeg ved at demontere, de to rorholdere på skæget, og lægge skiver mellem for derefter at montere i fugelim igen. Det kan være svært, at justere så det går perfekt. Men husk ved forårsklargøringen at give lejerne vandfast fedt, jeg bruger stævnrørsfedt. Vejledning findes under hentning af dokumenter, brev vedrørende rorforstærkning, C36/362 .
24-06-2005 Niels Bækdal
Vedr rorleje. Jeg har i foråret fået lavet et nyt bronce leje hos Mathis Værft i Ålborg. Jeg kender ikke prisen eller detaljerne på lejet, idet arbejdet indgik i en forsikringssag. Tidligere vibrerede roret meget ved c. 7 knobs fart, nu vibrerer det langt mindre. Det er Mathis’s søn, der har lavet reparationen på min båd. Såvel Mathis som hans søn kan fortælle mere om lejet
13-10-2006 Lars Andersen
På vegne af Contrastklubbens medlemmer har jeg fået en ca. pris på 600 kr. for et nyt bronzeleje – her forstået som det øverste leje på en 33/36’er. Lejebøsningen piller man selv ud og sender/indleverer til Jan Fig Maskinværksted, Blytækkervej 7, Viborg, tlf. 8661 1582. Jan presser det gamle leje ud, drejer nyt og presser dette i igen til nævnte pris. Man skal tage et nøjagtigt mål af rorstammen med f.eks. digital skydelære eller mikrometerskrue. Insisterer man på at lejet skal laves i Delrin (velegnet kunststof) kan det også lade sig gøre. Beregn dog en merpris, da dette materiale ikke er normal lagervare. Jan opfordrer dog til at lejet drejes i bronze – han mener det er nemmere at arbejde i.
24-02-2007 Niels Bertmann
Det der folie påtænker jeg også at benytte. Spørgsmål.: indsættes det i et eller to stykker.
25-02-2007 Lars Andersen
Det kan vist ikke betyde noget om det er i ét el. 2 stykker, blot skal det ikke være en ring, som jo også ville betyde hel afmontering af roret. Det er oprindeligt Poul Seilman som fremførte løsningen, og du kan da evt. kontakte ham for flere detaljer.